Eten met veel eiwitten. Wat moet je eten?

 

Eiwitten zijn belangrijk voor iedereen, dus ook voor jou! Ze vormen bouwstenen voor vrijwel alles wat belangrijk is om je lichaam te laten werken. Denk dan aan spieren, je huid, hormonen en je organen. Voor veel fanatieke sporters is het vaak de kunst om hier veel van binnen te krijgen om de spieropbouw te vergroten en het vet juist te verliezen. Het is ook officieel bewezen dat eiwitten de gezondheid van je lichaam verbeteren.

Maar jij wilt natuurlijk weten, wat moet ik eten om veel eiwitten binnen te krijgen. Nou, dat zullen we je uitleggen met behulp van wat lekkere recepten en ingrediënten.

  1. Eieren

Bij eieren weet je het eigenlijk al. Er zitten eiwitten in, maar ook vol met vitaminen, mineralen, gezonde vetten en antioxidanten. Dat maakt eieren het meest voedzame eten wat er is op de wereld.

Uiteraard kan je eieren koken of bakken in de pan. Een lekker spiegelei, omelet of roerei is heerlijk al lunch. Maar je kan ei ook super goed combineren met een gezonde salade of roerei met asperges. Zo heb je wat gezonde ideetjes!

2. Kip

Een andere bekende is kip. Kip zit boordevol eiwitten en het leukste is nog, je kan er echt super veel lekkere gerechten mee klaar maken. Net zoals ei, is het heerlijk in een gezonde salade, maar je kan het ook in de airfryer bakken. Zo gebruik je geen vet bij de bereiding en heb je een heerlijk eiwitrijk airfryer recept op tafel staan. Marineer het met wat kruiden en combineer het met simpele geroosterde groenten en je hebt een geheel gerecht.

3. Tonijn

Ook tonijn is een bekend en eiwitrijk voedingsmiddel. Het is een vis die laag in vetten zit, waardoor het overgrote deel dus proteïne bevat. Door de grote hoeveelheid aan omega-3 vetten en dit beschermt je tegen hart en vaatziekten en passen dus in een gezonde voeding.

Tonijn is ook weer goed te combineren met een low calorie salade. Maar tonijn klaarmaken als sashimi is ook een echte aanrader.

4. Kwark

Kwark kennen we allemaal wel als perfect tussendoortje voor die fanatieke sporter. Er is natuurlijk een reden dat sporters die veel eten. Het is namelijk super gezond, want er zit calcium, selenium, fosfor, vitamine B12, B2 en andere goede voedingsstoffen in verwerkt. Het lijkt ook erg op een soort zachte kaas. 

Kwark zelf is eigenlijk moeilijk een ander gerecht van te maken, maar je kan het uiteraard wel combineren met vers fruit of wat Cruesli. 

5. Quinoa

Quinoa is misschien iets minder bekend, maar zit wel vol met eiwitten en andere gezonde voedingsstoffen. Ook Quinoa kan je weer goed mengen in een salade, maar is ook goed te combineren met pap of te verwerken in een burger. Lees anders even een paar quinoa recepten langs.